DNS sunucusu nedir?

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi sayesinde birçok yenilik hayatımıza girmiştir. Özellikle son dönemde bilgisayar teknolojisinde gerçekleşen ilerlemeler yaşama ve düşünme şekillerimizi baştan yapılandırmıştır.

Bilgisayarların ortaya çıkışıyla birlikte ağ teknolojileri hayatımıza girmeye başlamıştır. Tablet, akıllı telefon, akıllı televizyon ve benzeri cihazların hepsi özünde birer bilgisayardır. Günümüzde bilgisayarların yoğun kullanımı sayesinde ağ teknolojileri hayatımızın her alanında işlerimizi kolaylaştırmaktadır.

Tüm dünyayı kaplayan bir ağ sistemi olan internet üzerinde bulunan verilerin büyüklüğü olağanüstü boyutlara ulaşmıştır. İnternet ağı üzerinde dolaşan veri boyutu muazzam seviyede olmasına rağmen sorunsuz bir şekilde ağ üzerinde gezinebilmekteyiz. Bu ağ üzerinde istediğimiz iletişimi kurabilmekte, insanlar ile paylaşımlarda bulunabilmekte ve bilgi edinebilmekteyiz.

İnternet ağı içerisinde yapmak istediğimiz işlemleri gerçekleştirebilmek için amacımıza uygun olan servisleri kullanmamız gerekir. Bir anımızı arkadaşlarımızla paylaşmak istersek facebook ve benzeri sosyal medya sitelerinden birine girmemiz gerekir.

Hangi amaçla internet ağına dahil olursak olalım öncelikle amacımıza uygun platformlara erişmeliyiz. Bu erişimi sağlamak için web adreslerini kullanırız. Ancak web adresleri özlerinde birer IP adresidirler.

DNS sunucuları sayesinde IP adreslerinin yönlendirmeleri yapılır. Bu yazımızda internet ağı üzerinden aşamaları belirterek DNS sunucunun ne olduğunu ve görevlerini açıklayacağız.

 

DNS nedir?

DNS, Domain Name System isminin kısaltmasıdır. Türkçesi alan adı sistemidir. Bu sistem bir rehber mantığı ile çalışmaktadır.

Bilgisayarların dilinin 0 ve 1’lerden oluşmasına benzer bir şekilde ağ teknolojileri için bilgisayarlar arası iletişimde kullanılan bir dil vardır. Bir ağa dahil olan cihazlar birbirleriyle iletişim kurabilmek için birbirlerinin kimlik bilgilerine ihtiyaç duyarlar. Çünkü paylaşılmak istenen veri, hedef adresi bilmeden hiçbir yere gidemez.

Ağ sisteminde cihazların kimlikleri IP adresleridir. Bu adresler her kullanıcı için ayrıdır. İnternet ağı üzerinden servis sağlayan bütün sunucular birbirlerinden farklı adreslere sahiptir. Bu sayede gitmek istediğiniz web sitesine doğrudan erişim sağlayabilirsiniz.

Ancak rakamlardan oluşan IP adreslerini hafızada tutmak zordur. Bu yüzden DNS sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde internet tarayıcınız üzerinden gitmek istediğiniz IP adresi ile eşleştirilmiş olan alan adına istek gönderirsiniz. Bu sisteme “Alan Adı Sistemi” denir.

 

Alan adı nasıl kullanılır?

IP adresleri ile eşleştirilen alan adlarının internet ağı üzerinde kullanılabilmesi için hosting kullanmanız gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için kendi sunucunu kullan ya da hosting satın al seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Bireysel kullanım için sunucuların maliyetleri çok fazladır. Ayrıca sunucular bakım, onarım ve benzeri faaliyetlere ihtiyaç duyarlar. Sunucuların aktif şekilde kullanılabilmesi sürekli maliyet ve zaman ister. Bu sebeple büyük hosting firmalarından bir hosting satın almak daha mantıklı olan seçenektir. Bu sayede sunucuların getirdiği birçok yükten kurtulursunuz.

Alan adı sisteminin ikinci aşaması burada gerçekleşir. Hosting servisi satın aldığınız zaman hosting sunucularınızda seçtiğiniz alan adı ile IP adresiniz eşleştirilir. Hosting servisi sayesinde DNS’ye yani Alan Adı Sistemi’ne dahil olmuş olursunuz.

Alan adı sisteminin yönetimi

Hosting sunucunuzda alan adı ile IP eşleştirmeniz yapılmış olsa bile bu bilginin sizin internet tarayıcınız tarafından da bilinmesi gerekir. Bu işlem için DNS sunucuları kullanılmaktadır.

DNS sunucuları hizmeti sadece Türk Telekom gibi büyük internet sağlayıcıları tarafından sağlanabilen bir hizmettir. DNS sunucuları alan adı ve IP eşleştirmelerini bünyelerinde barındırırlar. Bu işlem çok büyük bir veri tabanı ve sunucu hızı gerektirmektedir.

DNS sunucuları bilgisayarınızda bulunan internet tarayıcınızla bir web adresine ulaşmak istediğiniz zaman bilgisayarınızın yönlendirildiği sunuculardır. Günümüzde bir web sitesi yargı tarafından engellendiği zaman DNS sunucuları üzerinde bulunan eşleştirmesi kaldırılır ya da başka bir IP adresine yönlendirilir.

Günümüzdeki yoğun internet kullanımına rağmen DNS sunucuları kullanıcıların internet ağı üzerinde dolaşımlarını çok kolaylaştırmaktadır. Bu sistem gelmeden önce bütün adres bilgileri her cihaza yüklenirdi. Bu da her cihazın içinde olağanüstü boyutlarda gereksiz veri bulunması demektir. Eski sistem şu an uygulanması imkânsız bir sistemdir. Eski sistem kullanılırken yaşanan büyük veri sorunlarından dolayı DNS sunucuları çözüm olarak üretilmiştir. Günümüzde internet ağının üzerinde gerçekleşen trafik, DNS sunucuları üzerinden devam etmektedir.

Sonuç olarak DNS sunucuları web adreslerinin doğru IP adresleri ile eşleşmesi ve internet trafiğinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için kullanılır. DNS sunucuları yönlendirme yapabilmek maksadıyla bünyelerinde bütün domain adlarını ve hedef IP adreslerini barındırırlar. Bu sayede internet tarayıcınıza bir adres girdiğiniz zaman önce DNS sunucularına gidersiniz. Sizin gönderdiğiniz adres verisini tarayan DNS sunucuları erişmek istediğiniz domain isminin eşleştiği IP adresini bulur ve sizi adresin karşılığı olan IP adresine yönlendirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir