SSL kelimesinin Türkçe’de “Güvenli Yuva Katmanı” olarak tanımlanmaktadır. Bir internet sitesinin kimliğini doğrulamak ve internet sitesinde kullanılan bilgilerin şifrelenmesini sağlamak amacıyla kullanılan bu dijital sertifikaya SSL Sertifikası denilmektedir. SSL Sertifikasının içerisinde, sertifika sahibinin adı, sertifikanın seri numarası, sertifikanın sona erme tarihi, sertifika sahibinin açık anahtarlı kopyası ve sertifikayı düzenleyen kuruluşun dijital imzası yer almaktadır. SSL Sertifikasına sahip olan internet sitelerinin görünümü https:// olarak değişir. Sertifika sahibi olmayan internet sitelerinde ise http:// olarak görünür.
SSL Sertifikası Gerekli Midir?
Özellikle içerisinde ödeme sistemlerinin yer almış olduğu internet siteleri için zorunlu bir sertifikadır. İnternet sitesi içerisinde yer alan önemli bilgilerin (Kredi kartı, şifre vb.) çalınmaması için, SSL Sertifikasının kullanılması gereklidir. Sertifikası bulunmayan internet sitelerinde, Güvenli Değil ibaresini açık bir şekilde görebilirsiniz. Sertifikası bulunmayan internet sitelerinde, önemli bilgilerinizi paylaşmamalısınız.
SSL Sertifikası Nasıl Satın Alınır?
İnternet sitenizin barınmakta olduğu sağlayıcı firmanız üzerinden, sertifika temini yapmanız mümkündür. SSL sertifikaları içeriklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Satın alacağınız sertifikanın, internet sitenize uygun olup olmadığını sağlayıcı firmanız ile görüşebilirsiniz.
SSL Sertifikaları
SSL sertifikaları, içerik ve koruma düzeyleri olarak birbirlerinden farklılık göstermektedir.
- Let’s Encrypt SSL Sertifikası; Kar amacı gütmeyen ve ücretsiz olan bir sertifika türüdür.
- AlphaSSL Sertifikası; 128/256 Bit şifreleme desteği sağlayan bir sertifika türüdür. Bu sertifika standart veya WildCard olarak temin edilebilir.
- GlobalSign SSL Sertifikası; 128/256 Bit şifreleme desteği sağlayan bir sertifika türüdür. Bu sertifikayı firma kayıtlı olarak alabilmeniz mümkündür. (Sertifika görünümüne firma etiketi eklenir.)
WildCard Nedir?
WildCard desteği olan SSL Sertifikaları, alt alan adlarını da desteklemektedir. WildCard desteği olmayan sertifikalar yalnızca www.siteadi.com (Alan Adı) desteği sağlarken, WildCard desteği olan sertifikalar alt.siteadi.com, ust.siteadi.com gibi alt alan adlarına da destek sağlamaktadır.
SSL Sertifikası Kurulumu Nasıl Yapılır?
SSL Sertifikasının kurulumu, sağlayıcı firmanız tarafından yapılabilmektedir. Neredeyse tüm sağlayıcı firmalar, kurulum desteği vermektedir. Sertifika, alan adınıza tanımlandıktan sonra yazılım düzenlemesi ile, http:// olarak faal veren internet sitenizi https:// olarak yönlendirmeniz gerekmektedir.