Android telefonunuzda virüs olduğunu nereden anlarız? Telefonlarda virüsler sürekli artıyor, ancak eğer telefonunuzda virüs varsa bir kaç adımda virüs temizleme yapabilirsiniz. Virüsler telefonunuzda yavaşlığa neden olur ve size bol bol reklam gösterirler. Daha ilerisinde ise bilgilerinizin çalınmasına neden olurlar. Bu virüslerden korunmak ve telefonunuzu virüslerden temizlemek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir. Ama öncesinde virüsler ile ilgili kafalara takılan bir çok soruyu cevaplamak istiyorum.
Android Telefonlara Virüs Bulaşabilir Mi?
Android işletim sistemli telefonlara geleneksel anlamda virüs bulaşamasa da bir dizi yazılımdan etkilenebilir.
Bilgisayar virüsleri , programlarınıza ve dosyalarınıza bulaşıp bozan, bilgisayarınızın performansını bozan ve genellikle elektronik ana bilgisayarlarına zarar veren kötü amaçlı yazılımlardır. Ancak virüsleri diğer kötü amaçlı yazılım biçimlerinden ayıran şey, kendini çoğalta bilme yeteneğidir. Şimdiye kadar, kendini kopyalayan kötü amaçlı yazılımlar Android telefonlarda ve iPhone’lar da hiç görülmemiştir. Yani teknik olarak telefonunuza hiç bir zaman virüs bulaşamaz. Bu kötü amaçlı yazılımların bulaşamayacağı anlamına da gelmez.
Android telefonlarda virüsler (yani kötü amaçlı yazılımlar) size bol bol reklam izleterek para kazanmayı hedefleyen, ele geçirdiği dosyalarınızı şifreleyen ve size satan gibi bir çok şekildedir.
Genellikle bu virüsler indirdiğiniz uygulamalar vasıtası ile telefonunuza girerler.
Telefonunuzda “virüs” olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Android telefonunuza virüs bulaştığını anlamamız için telefonunuzda bazı belirtilere bakmamız gerekir. Bu belirtiler telefonunuzda varsa telefonunuzda virüs olması olasıdır. Bu belirtiler sırası ile şu şekildedir;
1. Artan veri kullanımı
Veri kullanımında ani bir artış fark ederseniz, bu bir virüsün cihazınızda arka plan da telefonunuzdan bilgi aktarmak için interneti kullanmaya çalıştığının bir işareti olabilir.
2. Uygulama açılışında donmalar oluyorsa
Uygulama açılışlarında sürekli donmalar oluyorsa telefonunuzda virüs olabilir.
3. Hiç bir uygulamayı açmadığınız halde reklamlar görüyorsanız
Her hangi bir uygulamaya girmediğiniz halde anasayfanızda sürekli reklamlar karşınıza çıkıyorsa, bu durumda telefonunuza virüs bulaşmıştır. Aşırı kötü niyetli olmasa da rahatsız edici reklamlar ile karşılaşabilirsiniz.
4. Faturanızda aşırı bir artış
Bazı virüsler sizin adınıza gizliden binlerce mesaj atabilirler, bu sayede size madden zarar verebilirler.
5. Tanımadığınız uygulamalar
Telefonunuzda indirmeyi hatırlamadığınız bir uygulama fark ederseniz, uzak durmalısınız! Android telefonlarda virüs belirtisi olan sahte uygulamalar hemen kaldırılmalıdır.
6. Daha hızlı pil tüketimi
Telefonunuzda virüs varsa, piliniz hızlı bir şekilde bitecektir. Piliniz normalden daha hızlı tükeniyorsa bunun nedeni virüsler olabilir.
7. Aşırı ısınma
Telefonunuz hiç bir şey yapmadığınız halde aşırı derecede ısınmaya başlarlarsa, telefonunuza virüs bulaşmış olabilir.
Android Telefonda Virüs Temizleme
Telefonunuzda virüsleri temizlemek için aşağıdaki adımları sırası ile uygulayarak virüslerden kurtulabilirsiniz.
1. Şüpheli uygulamaları kaldırın
Telefonunuzda kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak sizi hiç olmadığı kadar güvende tutacaktır. Telefonunuzda kullanmadığınız, adını dahi yeni duyduğunuz bütün uygulamaları kaldırın. Bu virüsleri de birlikte silecektir.
Uygulamaları kaldırmak için Ayarlar> Uygulamalar ve Bildirimler> Tüm Uygulamalar’a gidin ve ardından söz konusu uygulamaya tıklayarak kaldırabilirsiniz.
2. Virüs taraması yapın
Telefonunuzda bulunan bir virüsü bulmanın en kolay yollarından biride virüs taraması yapmaktır. Bu tarama ile rahatsız edici reklam virüslerinden kurtulabilir ve telefonunuza rahat bir nefes aldırabilirsiniz.
Kaspersky , Avast , Norton ve AVG gibi antivirüs servislerinin uygulamalarından yararlanarak virüs taraması yapabilirsiniz, telefonunuzda.
3. Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürün
Şüpheli uygulamaların kaldırılması, virüs taraması yukarıda da belirttiğimiz belirtilerin geçmesini sağlamazsa yapabilecek en iyi yöntem fabrika ayarlarına dönemektir. Ama unutmayın, telefonu fabrika ayarlarına döndürme telefonunuzda bulunan bütün verilerin silinmesi anlamına gelir. Resimleriniz, rehberinizdeki kişiler hiç bir şey kalmaz. Onun için öncesinde yedeklemenizi öneririz. Sonrasında ise;
Ayarlar> Genel yönetim>Sıfırla> Fabrika ayarlarına dön seçeneğinden fabrika ayarlarına telefonunuzu sıfırlayabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra telefonunuz ilk aldığınız gündeki gibi olacaktır.
4. Virüslerin yeniden telefonunuza bulaşmasını engelleyin
Telefonunuzda virüsleri temizledikten sonra indirdiklerinize ve nereden indirdiğinize karşı dikkatli olmak en iyisidir. Her zaman Google Play’den veya diğer güvenilir kaynaklardan uygulama indirin ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan ve bildiğiniz uygulamaları indirin a