CDN Nedir ?
Türkçesini içerik dağıtım ağı olarak telaffuz edebiliriz şayet bu şekilde çok fazla kullanıldığına denk gelmezsiniz. CDN nedir için sitenin daha hızlı açılmasına neden olacak bir içerik dağıtım ağı diyebiliriz. CDN terimi İngilizce karşılıkları olan Content Delivery Network kelimelerinden kısaltılarak ortaya çıkarılmıştır. Temelde veritabanı ile ilintili olmayan içerikler servis edilir. Mekanizma içeriklerin kullanıcı talebine en yakın CDN sunucusundan cevap verilmesi prensibine bağlıdır. Buda bir sitenin daha hızlı açılmasına imkan tanır.
CDN kullanımı ile içerik statik sunucudan kopyalanır ve CDN sunucularına yerleştirilir. Ziyaretçiler ise içerikleri kendisine en yakın CDN sunucudan alır. Tek lokasyondan heryere yapılan bir statik içerik yayınından çok daha hızlı olur bu işlem. Statik içerikler multimedya içeriklerdir. Bunlara örnek olarak sitenin açılışını yavaşlatacak ve hatta kodlardan çok daha fazla yer tutacak resimler, videolar, sesler örnek verilebilir. CDN ile servis edilen resimler ve özellikle videolar site hızında çok ciddi ivme kazandırır.
Ayrıca CDN yapısını göre çok gelişmiş olabilir. Özellikle statik içeriği sıkıştırmada çok başarılı bir yapıdır ve bu da site hızını ciddi oranda olumlu yönde etkiler. CDN altyapısı dünyanın dört bir yanına dağılmış sunuculardan oluşur. Statik sunuculara ise sadece uygulamalarınızı çalıştırması kalır. CDN nedir için en güzel cevap statik sunucu üzerindeki yükü alır ve site hızınızı arttırır olur. Özellikle Cloudflare gibi siteler ücretsiz planı ile blog ve küçük ölçekli sitelere CDN hizmeti sunmaktadır. Tabii ki talep arttıkça uygun firma ve paketlere geçilmesi gerekir.
CDN kullanımına dair avantajlar
- Site hızı artar. (Burada kullanıcıların bağlandığı lokasyonlar ile kullanılan CDN hizmetinin desteklediği lokasyon bilgisinin örtüşmesi gerekir.)
- Site hızı SEO için önemli bir kriter olduğu için arama motorlarında ki sıralamada olumlu anlamda katkı yapar.
- Site sunucusu yoğun trafiği farklı bir kanaldan sağladığı için diğer sorgulara daha hızlı cevaplar verir.
- CDN servislerine bağlantı yapılan DNS yönlendirmesinden dolayı olası bir DDOS saldırısında ilk adres CDN olacaktır ki bu tip servisler bu saldırılara karşı ciddi yatırımlar yaparak savunma yaparlar.
Son yıllarda sadece resim, ses ve videolar değil artık CSS ve Javascript dökümanları bile CDN’de barındırılmaya başlamıştır. Özellikle ziyaret dalgalanmalarında CDN mükemmel bir çözüm olmaktadır. CDN nedir sorumuzun en özet cevabı sitemizde bir içerik dağıtım ağı kullanmak ve bu sayede hem hızımızı arttırmak hem de kaynak kullanımını düşürmektir.
CDN siteler için çok ciddi önem arz etmeye başlamıştır. Artık günümüzde bilgi çok çabuk oluşup yok oluyor. Bu hıza sitelerinde ayak uydurması gerekiyor. Dünyanın bir ucunda yaşanan bir olay internet ve sosyal medya sayesinde dünyanın diğer bir ucunda çok çabuk haber olabiliyor. Ayrıca dijital dünya multimedyaya doğru gidiyor. Bu bize görsellik zorunluluğu getiriyor. Daha kaliteli görseller, daha net videolar gibi içerikleri sayabiliriz. Bu tip bir durumda siteler çok daha kaliteli multimedyayı sitesinde barındırması gerekiyor ki bu kaynak kullanımı açısından optimize edilebilir olmuyor. Yavaş açılan ve görsellikten uzak bir site kullanıcılarını kaybeder.