Her yayınınızın altındaki etkin bir wordpress yorum bölümü, web sitenize katılımı artırmak için harika bir yoldur. Yayınlarınıza değer katar, okuyucularınızın sitenizi önemsediğini ve ziyaretçilerin geri dönmesi için bir neden olduğunu gösterir.
Ancak aktif bir yorum bölümü sahip olmak için onu okuyucularınızın takılmak istediği bir yer haline getirmeniz gerekir . Ne yazık ki, varsayılan WordPress yorumlama sistemi ara ara bu isteklerimizi yerine getiremez.
Buna istinaden, yorum alanınızı istediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz için hafif ve piyasanın en iyi 18 WordPress yorum eklentisini sizler için sıraladık. Bunların içinde ücretli de var, ücretsizde, artık hangisi size en uygunsa, dilediğiniz gibi seçer kurulum işlemini yaparsınız.
Eklenti kurulumunu bilmiyorsanız eğer buradan ( Bkz: Bir WordPress Eklentisi Nasıl Kurulur – Adım Adım Kılavuz (3 farklı Yöntem) ) tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Not: Bu eklentiler araştırılırken şunlar dikkat edilerek listeye eklenmiştir.
- Etkileşim / Tasarım: WordPress yorum eklentisinde kullanım kolaylığı ve göze hitap etmesi çok önemlidir. Hepimiz yargılamadan önce dış görünüşe bakmaz mıyız. Bir yorum bölümü ve tasarımı içinde bu çok önemlidir.
- Geri bildirim: WordPress yorum eklentisinin en güzel olayı da ziyaretçilerinizin size geri bildirim şeklinde dönüş yapabilmesidir. Araştırmalar şunu gösteriyor ki; her insan yorum yapmak ister ama tasarım ve kullanım zorluğundan insanlar erinir ve yazmazlar.
- Hafiflik: Bir yorum eklentisinin en önemlilerinden biride budur. Eklenti dediğin hafif yazılımı olacak. Bildiğiniz üzere ne kadar çok eklenti, o kadar çok sitede yavaşlamaya neden oluyor. Eee yavaşlasın!! Google’a göre sitenizin yavaşlaması demek bir sıfır geride başlamanız demek. İnsanlar yavaş açılan bir siteye girmezler. Yazınızın kalitesi ne olursa olsun.
- Seo: WordPress’in standart yorum sistemi alanını, yeniden bir tasarıma kavuştururken, belkide en dikkat etmeniz gereken SEO’ dur. Her bir yazı ile alakalı ilgili bir yorum, yazınızın kalitesini ve SEO’ sunu artıracaktır. Onun için bir yorum eklentisinde SEO özelliği de bekleriz. Yani beklemeliyiz.
Not: Bu listede bir sıralama yok, nedeni ise her bir eklenti kendine özel özellikleri var siz kendi istediğiniz şeklinde sahip olabilirsiniz.
[toc title]
En İyi 18 WordPress Yorum Eklentisi
Jetpack (Ücretsiz)
Jetpack başlı başına sadece bir yorum eklentisi değildir. Eklentinin içerisinde bir çok özellik mevcuttur. Yorum bölümü de onlardan biridir. Şık ve sade bir tasarım arayanlar için güzel bir eklentidir. İçerisinde WordPress yorumu onayladığınızda yorum yapana bildirim, maili gönderme gibi özellikler mevcuttur. Ama sadece yorum için kullanacaksanız bu eklentiyi, kesinlikle önermiyorum. Çünkü oldukça köklü bir eklentidir sitenizde ağırlık yapabilir.
Disqus (Ücretsiz)
Dünyada en çok kullanılan eklentilerden biridir. Ki güzel Türkiye’mizde bile en köklü web siteleri disqus yorum eklentisini kullanmaktadırlar. Başlıca özelliklerinden bahsedersek;
Ziyaretçileriniz her hangi yapılan bir yorumu beğenebilirler.
Filtre seçenekleri ile en çok beğenilen yorumu ayırt edebilir ve yada en eski yoruma kadar bakabilirler. Yazdıkları yorumları paylaşabilirler.
Araştırmalarıma göre herkesin kafasında bazı sorular var onlarıda cevaplamak adına;
- Disqus Türkçe midir? Evet tamamen türkçe olarak kullanabilirsiniz.
- Disqus’a geçtik önceki yorumlara ne olacak? Hiç bir şey, eski yorumlarınız olduğu gibi dururlar.
- Disqus üzerinden gelen yorumlar WordPress’den ayrımı çalışır? Hayır tamamen senkronize olur.
- Disqus kullanmaktan vazgeçersek ne olur yorumlara? Yorum kaybı yaşamazsınız.
Thrive Comments (Ücretli)
Thrive Comments , her türlü eklenti ve tema satan ve satan bir şirket olan Thrive Themes’in bir ürünüdür. Wordpress yorum sistemini değiştirme istiyorsanız bu eklenti kesinlikle işinizi görecektir. Ama biraz tuzludur. 19.05.2019 itibari ile bu eklenti 1 web sitesi için 39$ bir ücret istemekte.
Thrive Comments’ın arkasındaki fikir, bloğunuzda ki ziyaretçilerinize sohbeti teşvik etmektir. Oldukça şık tasarımı, yorumları oylama seçeneği ile aşık olmamak elde değildir 😀
Wp yorum eklentisinin bazı özellikleri;
- Thrive Yorum eklentisinin, Reddit benzeri oylama sistemi mevcuttur.
- Her yeni yorumcuya e-posta adresleriyle bir hesap oluşturmaları için bir kupon veya başka bir teşvik edecek bir şey sunabilirsiniz.
- Sosyal paylaşım düğmeleri sayesinde insanlar sosyal medya hesaplarında yorumlarını paylaşabilirler.
- Thrive Comments paneli diğer birçok WordPress yorum sisteminden daha organizedir. (Düzenlidir).
- Bir çok alanı özelleştirilebilir.
GraphCommen (Ücretsiz – Ücretli)
Bir yorum sisteminde ne arıyorsanız, neredeyse hepsi, bu eklentide var diyebilirim. WordPress yorum özelleştirme işlemini bu eklenti ile yapabilir. İstediğiniz her alanı özelleştirebilirsiniz. yorumlara oy verebilme özelliği ve yorumlara emoji bırakabilirsiniz. Eskiden yapılmış bütün yorumlar ile doğrudan sekronize olabilir. Yani eski sisteminiz için bir bölüm, bu sistem için bir bölüm, olmaz hepsi bir yerde olur. Ayrıca SEO dostu olması artılarından biri.
WpDevArt Facebook Comments (Ücretsiz – Ücretli)
Birçok Facebook Yorum Sistemi vardır. Bunlardan en önemlilerinden ve en çok indirilenler den biride Facebook Comments WordPress eklentisidir. Facebook yorum sitemini beğeniyorsanız eğer aynı onun gibi bir sistem kurabilirsiniz. Eklentinin bazı özelliklerine değinirsek;
- Başlık kutusunu belirleyebilme
- Başlık metni rengini, yazı tipi boyutunu, yazı tipi fontunu ve konumunu belirleyebilme
- Genişliği ayarlama yeteneği gibi uzamakta… eklentinin sayfasından diğer özelliklerine bakabilirsiniz.
Decent Comments (Ücretsiz)
İstediğiniz tasarımda çok bir değişiklik olmasın ama yorumlar bölümü de çok uzun oluyor, bir tuş ile ben orayı açılır bir alan yapayım. Düşüncesi içinde iseniz, bu yorum eklentisi sizin ihtiyaçlarınızı görecektir. Bazı özelliklerine değinirsek;
- Gösterilecek yorum sayısını ayarlayabilme
- Yazarın avatarını gösterme veya boyutunu belirleme
- Geçerli yayın için veya belirli bir yayın için yorumları gösterme. (Bunu eklentisiz de yapabilirsiniz)
- Belirli kategorilerdeki yazılar, belirli etiketler için yorumları gösterme gibi…
WpDiscuz (Ücretli – Ücretsiz)
wpDiscuz temelinde çok güzel özelliklerle birlikte gelir. Ek özelikler istedikçe size bir fiyat listesi sunar. Bir kere alır ömür boyu kullanırsınız. Aşırı derecede gelişmiştir. Ajax yorum sistemi özelliği ve tasarımı ile gerçekten her kullanıcıyı etkilemeyi başarmıştır. Yeteri kadar hızlı ve bir o kadarda SEO yanlısı bir eklentidir. Diğer ekleniler gibi yorumlarınız başka sunucularda saklanmaz kendi veritabanınızda tutarsınız.
wpDiscuz yorum eklentisinin bazı özelikleri;
- En hızlı yorumlama deneyimini sunar
- Yayınlara ve diğer içerik türlerine etkileşimli yorum kutusu ekler
- Temiz, basit ve kolay kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi
- Anonim yorumlar (ad ve e-posta gerekli olmadığından ayarlanabilir)
- Social Network Login eklentileriyle tam entegrasyon (Facebook, Twitter…)
- “Daha Fazla Yorum Yükle” butonu size sunar.
- Giriş yapan kullanıcılar ve konuklar yorumlarını düzenleyebilir
- Ek “Aboneliği Onayla” e-postasıyla abonelik etkinleştirme
- Olumlu ve olumsuz sonuçlarla oylama yapma bölümü
- Yorum onaylandığında yorum yazarına bildirim gibi gibi uzayıp gidiyor liste.
Postmatic (Ücretli Ve Ücretsiz)
Bir başka popüler yorum sistemi Postmatic eklentisinin en temel özelliği, okuyucuların hem yeni yayınlara abone olmalarını, hem de e-posta yoluyla yorumları cevaplayabilmeyi sağlar.
Subscribe To Comments Reloaded (Ücretsiz)
Email ile yorum aboneliği konusunda en iyi yorum eklentisi diyebilirim. Ziyaretçilerinize 2 farklı seçenek sunarak her bir yorumda ve yada sadece kendi yorumuna yapılan bir cevapta mail almasını sağlar. Ayrıca eklenti tamamen Türkçe, ayrıca bir çeviri için uğraşmanıza gerek yok.
CommentLuv (Ücretli – Ücretsiz)
Bir başka WordPress yorum eklentisi commentluv… Yorum eklentisinin mantığından bahsetmek istiyorum öncelikle. Commentluv eklentisi ile bir web sitesine girip yorum yaptığınızda sizin son yazılarınızı gösterir ve oraya yorum ile birlikte bir bağlantı ekler, bu sayede her yorumda bir backlink sağlamış olursunuz.
Lazy Load for Comments (Ücretsiz)
Popüler WordPress yorum eklentisi serimizin en iyi eklentilerinden biride budur. Nedeni tasarım felan değil, tamamen yorum sistemini optimize ederek daha hızlı sayfa hızlarına kavuşmanızı sağlarr. WordPress’in standart yorum sistemini geç yükleme özelliği sağlayarak yazı sayfanızın hızı artırır. Yani hepsi birden aynı anda yükleneceğine, kullanıcı aşağı indikçe yükleme işlemini yapar. Bu sayede de yapılan yorum sayısı ne kadar çok olursa olsun, web sitenizde kasmalara neden olmaz.
WP Ajaxify Comments (Ücretsiz)
Ajax yorum sistemi denince akla basit ama bir okadar da işlevsel bu eklenti gelir. Ajax alt yapısını benimsemiştir. Bir tasarım olarak çok bir şey değiştirmez ama işlevsellik olarak ilgilenmeniz ve anlamanız gereken bir yorum eklentisidir.
Ajax nedir? Bütün sayfayı kullanıcıya tekrar yükletmeden, sadece gerekli olan veriyi dinamik olarak ekrana getirme işlemidir. Normal bir yorum sisteminde kullanıcı yorum yaptığında sayfa yenilenir. Bu eklenti sayesinde sayfa yenilenmeden daha iyi bir performans sunabilirsiniz.
Super Socializer (Ücretsiz)
Yorumlar üzerine sosyal paylaşım ve sosyal medya hesaplarından giriş yaparak yorum yapma gibi özellikleri bize sunar. Üye olmadan kullanıcılarınıza 100’e yakın hesaptan giriş yaparak yorum yapmalarını sağlayabilirsiniz. Ve bu tamamen ücretsizdir. Ayrıca standart wordpress yorum sistemi için SEO yönünden çalışma yapılmıştır.
Commentator (Ücretli )
Commentstor, bir yorum sistemde isteyebileceğiniz bütün özellikleri sunan ajax yorum sistemidir. LinkedIn, Twitter, Facebook or Google+ hesaplarıyla giriş yapabilme gibi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca koyu tema ve yapılan yorumlara oy verebilme gibi bir çok işlevsel özellikte vardır. Ama belirtmeden edemeyeceğim satın alacağınız eklentiye 2016 yılından beri hiç bir yenilik gelmemesi ve kodlayanların destek sistemini aksatması, eklentiyi benim gözümde bir tık düşürdü.
Yoast Comment Hacks (Ücretsiz)
Standart wordpress yorum sistemini geliştirmek istiyorsanız, bu eklentiyi düşünebilirsiniz. Amacı wordpress yorum sistemini biraz daha güvenilir yapmak, ve bunu yaparken de bazı özellikler katmak, bazılarını sıralarsak eğer;
- İlk defa yorum yapanları bir teşekkür sayfasına yönlendirmek,
- Yorum yapan kişilere cevaplandığında yorum göndermek,
- Yazıya yorum yapan herkese mail gönderebilme
… gibi özelikler ekler.
Simple Comment Editing (Ücretsiz)
Simple Comment Editing yorum eklentisi, daha çok bir tasarım değilde, bir özellik katmaya yarayan bir eklentidir. Yorum eklentisi sayesinde ziyaretçilerinize, yorumlarını gönderdikten sonra beş dakikaya kadar düzenleyebilme imkanı sunar.
Comment Popularity (Ücretsiz)
WordPress yorum sisteminde ben çok şey istemem, bir yorum beğeni sistemi olsun, en çok beğenilen yorum da en üst sırada olsun, gibi bir özellik ister iseniz, bu eklenti size göre. Hafif ve bir o kadarda işlevsel bu eklentiyi denemelisiniz.
De:comments (Ücretli)
WordPress’in en güçlü yorum eklentilerinden biridir. Yorum alanını tamamen özelleştirmek isteyen geliştiriciler veya site sahipleri için kesinlikle incelemeniz gereken bir eklentidir. Eklentinin içerisinde oylama sisteminden, kullanıcılara rozet vermeye kadar çok gelişmiş bir sistemi vardır. Tabi ki buna oranla eklentide bir wordpress tema kadar pahalıdır.
Umarım ‘En İyi 18 WordPress Yorum Eklentisi‘ isimli yazım, ihtiyaçlarınızı karşılamıştır. Bir sonraki wordpress yazısında görüşmek üzere.